lördag 9 augusti 2008

Tvillingnål

Slänger ut ytterligare en fråga och hoppas på svar..

Tvillingnål har jag tänkt införskaffa mig, det är bra för att sy elastiska sömmar när man t.ex. ska fålla en kant eller sy på kantband. Har jag rätt?

Funderar då på min symaskin.. Hur trär man egentligen den när man ska använda en tvillingnål? Bör man ha två trådrullar då?

Kanske är väldigt dumma frågor, men frågar man inget får man inget veta.

4 kommentarer:

prickig design sa...

Jag är ingen expert, bara sytt med tvillingnål ett fåtal gånger. Men jag gör så här:Två rullar krävs. Trä dem som vanligt men se till att dom hamnar på varsin sida vid trådspänningsbrickorna (2:a momentet vid trädning av maskin)Låt sedan en av trådarna gå direkt i nålen istället för att du trär in den i "öglan" ovanför nålen. Någon annan kanske har en annan lösning, men det va denna som jag fick förklarat för mig när jag köpte nålar på symaskinsaffären. Nålen är ju kanon att ha när man ska göra snygga kantningar. Köp en nål för vanligt stumt tyg & en för elastiskt tyg. Min längsta kommentar ever!Hoppas att det va lite till hjälp... =0)

Erica sa...

Åh Syster Blå, min trogna läsare :) :) Tackar för svaret jag tror faktiskt jag förstår precis hur du menar och ska skaffa mig sånna nålar och testa mig fram helt enkelt!!

Anonym sa...

Här kommer fler tips.
Har du bara en rulle sytråd så kan du spola tråd på en undertrådspole och vips har du två rullar tråd.

Tänk på att tvillingnålen inte får vara för bred om du ska sy stretchsöm. Nålen går ju lite från sida till sida då och är den för bred slår den i symaskinsfoten och går av.

Sy s a k t a så är risken mindre att nålen går sönder. Tvillingnålar är lite sköra. Jag har haft sönder många kan jag erkänna.

Tänk på att tvillingsöm alltid sys från rätan. På undersidan blir det sicksack.

Ha gärna lite för mycket sömsmån och klipp bort överflödet i efterhand så blir sömmen finare och drar inte ihop sig lika lätt.

Lätta gärna lite på undertrådspänningen också. På min maskin t ex är standardinställningen 5,5 men när jag syr med tvillingnål minskar jag till 4.

Anonym sa...

Nä så dumt, nu såg jag ju att inlägget jag svarade på var jättegammalt. Jaja, nu ska jag kika vidare på vad som hänt på din blogg sedan dess.